Vier-ogenprincipe

De Commissie Gunning deed in haar rapport in 2011 naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak een aantal aanbevelingen om misbruik in kinderdagverblijven zoveel mogelijk te voorkomen. Een van deze aanbevelingen is het vier-ogenprincipe. Vanaf 1 juli 2013 is dat voor kinderopvangorganisaties verplicht geworden. De bedoeling van het vier-ogenprincipe is dat kinderen in een kinderdagverblijf zoveel mogelijk in het zicht of het gehoorveld zijn van meer dan één volwassene. Op deze wijze wordt de kans op seksueel misbruik, maar ook andere vormen van kindermishandeling sterk teruggedrongen.

Het vier-ogenprincipe is opgenomen in het Convenant Kwaliteit Kinderopvang en stelt het verplicht voor kinderdagverblijven.

Wij hebben het vier-ogenprincipe in nauwe samenwerking met de oudercommissie ingevuld. Bij de inrichting van Kinderopvang Small Villa Amsterdam hebben we goed rekening gehouden met dit principe. De opvang bestaat uit één grote ruimte waardoor overzicht en toezicht veel eenvoudiger is.

Aandachtfunctionaris/vertrouwenspersoon kindermishandeling

De aandachtfunctionaris kindermishandeling is een medewerker van Small Villa die ervoor zorgt dat er continu aandacht en alertheid is voor (signalen van) kindermishandeling en huiselijk geweld. Niet alleen kan zij advies geven en meedenken met collega’s, maar zij is eveneens aanspreekpunt voor ouders.

Wat kan je van een aandachtsfunctionaris kindermishandeling verwachten? 

 • Zij is in staat kindermishandeling te signaleren.
 • Zij heeft overleg met de vestigingsmanager en pedagogisch medewerk(st)er(s).
 • Zij is zich ervan bewust dat er tegenstrijdige gevoelens kunnen zijn bij de medewerkers, enerzijds persoonlijke emoties en anderzijds professionele verantwoordelijkheid.
 • Zij weet om te gaan met vermoedens en signalen van kindermishandeling, zowel op persoonlijk als professioneel gebied.
 • Zij werkt volgens de meldcode kindermishandeling en/of huiselijk geweld en is instaat deze binnen de organisatie toe te passen. Uiteraard gaat zij integer en vertrouwelijk te werk.
 • Zij is in staat om, wanneer er zorgen zijn over een kind, het gesprek hierover aan te gaan met ouders en medewerkers binnen de organisatie. Zij is op de hoogte van de verantwoordelijkheid en taken van de  aandachtsfunctionaris en is in staat deze uit te dragen, uit te voeren en eventueel verder vorm te geven.


De aandachtfunctionaris kan ervan uit gaan dat alle pedagogisch medewerkers in staat zijn zelfstandig te handelen, met als leidraad onze Meldcode kindermishandeling. Op het moment dat een pedagogisch medewerk(st)er(s) ondersteuning nodig heeft, dan is hij of zij verplicht deze te vragen bij de directie leidinggevende en/of de aandachtfunctionaris kindermishandeling. Het bespreekbaar maken van zorgen is een plicht. De aandachtfunctionaris kindermishandeling zal op een coachende manier meekijken en waarnodig ondersteunen.

De aandachtfunctionaris bij Small Villa is: Elma van den Berg. Tel :020-5286586 en via e-mail te bereiken elma@kinderopvang-manager.nl.

Vertrouwenspersoon is de heer: Gerard Dijkstra bereikbaar op 06-55183368 of info@konfidi.nl

De vertrouwenspersoon kan door werknemers, ouders of kinderen worden gebeld of gemaild om de eerste nood op te vangen. Er wordt besproken hoe de klacht verholpen kan worden. Klager en aangeklaagde worden begeleid bij een intake. Onze vertrouwenspersoon is geen Small Villa-medewerker om privacy te waarborgen.

Contact

Small Villa Kinderopvang
Funenpark 1 B
1018 AK Amsterdam

020 5286586

Small Villa's unieke kenmerken:

 • Toplocatie in Amsterdam
 • Grenzend aan het Funenpark
 • Uitdagend ingericht
 • Supervette activiteiten
 • Gunstigere tarieven
Wij openen een nieuwe vestiging op het Java- eiland

Wij openen een nieuwe vestiging op het Java- eiland

Geplaatst op: 2020-08-13

Start BSO Small Villa’s Kitchen! Vanaf september opent BSO Small Villa’s Kitchen de deuren! Small Villa’s Kitchen is gevestigd op de Sumatrakade 1055 en gaat de kinderen ophalen van de&nb...

Lees meer Meer nieuws
Old school watergevecht

Old school watergevecht

Geplaatst op: 2020-08-10

Old-school watergevecht valt altijd in de smaak! We gebruiken waterballon en deze vullen we met water. Vervolgens is het natuurlijk de bedoeling om de andere kinderen zo nat mogelijk te maken. Pret gegarandeerd!

Lees meer Meer nieuws
 • Ik wil jullie even laten weten hoe leuk we het feestje vonden! Simon en Chris lagen lang na te genieten in hun bedjes.

  Simon, Chris en Eva
 • Namens alle ouders willen we op deze manier laten merken dat we jullie echte TOP leid(st)ers vinden voor de kinderen.

  Van alle ouders
 • Wat een plezier hebben ze bij jullie. Dank voor alle goede zorgen! 

  Anne Mae, Thea en Jeroen
 • Jullie zorgen ervoor dat Carlijn niet meer mee naar huis wil, zo leuk heeft ze het! Thanks!

  Carlijn en Loes
 • Onwijs bedankt voor de goede zorgen! We love you!

  Julia, Remko, Iris, en Emma
 • Jullie zijn goed voor de kids en bieden ze veel meer afwisseling dan we thuis kunnen!

  Karsten en Anka
 • Kasper en Marnix hebben dankzij jullie ontzettend leuke dinsdagmiddagen! Bedankt!

  Kasper, Marnix, Linda en Jean Paul
 • Wat zijn we blij met jullie! Nina Lou heeft superveel plezier (en zoals vandaag hebben we haar weer te vroeg gehaald).

  Nina Lou, Sigrid en Dimitri
 • Hee lieve meiden! Wat ben ik altijd blij met jullie. Top hoe jullie met de kids omgaan. Zo lief!

  Sep en Sanneke
 • Bedankt voor de goede zorgen en leuke activiteiten die jullie doen met Serge en Milana en de andere kinderen natuurlijk.

  Serge, Milana, Alexander en Cindy
 • Lieve leidsters, heel erg bedankt voor de lieve en goede zorgen. Jullie zijn een topteam!

  Pauline, Marco en Simone
 • Dank jullie voor alle zorg en gezelligheid voor Tex!

  Tex, Sabine en Thijs